top of page
shockwave.jpeg

CHOKBØLGETERAPI

Chokbølge terapi eller Shockwave therapy

Chokbølge maskine

Chokbølgeterapi behandling består af en serie af høj energiske trykbølger, der påføres den skade kommende region eller væv. Der sendes ultralydschokbølger mod forkalkninger, irritation, ødem eller arvæv i muskler, sener, senetilhæftninger eller irriterede slimsække. Dette gøres med en særlig maskine (trykbølge maskine) med rytmiske og pulserende stød. Stødene kan justeres i længde og styrke afhængig af den kroniske tilstand.

 

Formålet med chokbølge er at ”vække” den kroniske tilstand tilbage til en mere eller mindre akut tilstand, fordi kroppen opfatter de maskinelle stød som et frisk traume. Når der er tilført traume til et væv vil kroppens helingsprocesser går i gang.

 

Behandlingen kombineres med en fornuftig aflastnings- og genoptræningsplan. Man må påregne fra 4 til 6 behandlinger, alt efter hvilken lidelse det drejer sig om.

 

Chokbølgeterapi kan hjælpe på følgende skader og tilstande - Behandlingstid 15 minutter

 • Tennisalbue - epicondilit

 • Golfalbue

 • Musearm

 • Smerter i skulder

 • Smerter i fodsål - hælespor

 • Achillessene

 • Løberknæ

 • Springerknæ

 • Andre muskel- og senelidelser bl.a. i bækkenet

 

Kontraindikationer

 • ESWT behandlingsområder/tilstande som bør undgås

 • Tumorer/kræft

 • Hjerne, rygmarv- eller lungevæv

 • Lunger, lever, nyre og andre indre organer

 • Epifyseskiver/vækstskiver i knoglerne

 • Ved brug af høj dosis blodfortyndende medicin eller diagnosticeret karsygdom, som f.eks. åreforkalkning m.m. 

 • Over store kar og nerver

 

Behandling med chokbølgeterapi

 • Tennisalbue

Tennisalbue er en inflammatorisk tilstand ved tilhæftningen af muskler og sener på og omkring knoglestrukturer på ydersiden af albuen. Chokbølge terapi er en effektiv behandlingsform for tennisalbue med en succesrate på over 60 % (jf. reference)
 

Tennisalbue: epicondilitis lateralis

Tennisalbue problemer
 • Golfalbue 

Golfalbue er en inflammatorisk tilstand ved tilhæftningen af muskler og sener på og omkring knoglestrukturer på indersiden af albuen, som bliver betændte ved overbelastning. Chokbølgeterapi er også effektiv til behandling af golfalbue.

Golfalbue
 • Hælespore  (Fasciitis plantaris )

Hælespore struktur
Hælespore anatomi

Billeder fra: www.sundhed.dk

 

 

På undersiden af foden er der en bindevævshinde  aponeurosis plantaris (plantarfascien)  samt hælbenet  tuber calcanei  (se ovenstående illustration).
 

Plantar fasciitis er en tilstand, hvor denne bindevævshinde er overblastet og har udviklet en betændelseslignende tilstand. Det kan give stærke smerter, og patienten kan næsten ikke stå på den afficerede side. Smerterne er ofte værst tidligt på dagen, når man skal ud af sengen og begynder at belaste foden. Generne kan dog også forekomme i hvile især om aftenen. Røntgen kan sommetider vise knogleudvækst på hælebenet som kaldes hælspore.

 

Diagnoticering

Diagnose stilles ved at trykke direkte på den afficerede side af underfoden og udløses der smerte, er det tegn på, at der er betændelse.

 

Årsag til hælspore

I mange tilfælde kan en afvigelse i fodens normale stilling såsom platfod og eventuelt gigtsygdomme som Bechterews sygdom forårsage hælspore. I de fleste tilfælde skyldes det dog en overbelastning af foden især i forbindelse med sportsudøvelse.  Dårligt fodtøj med meget hårdt underlag kan også forårsage hælspore.

 

Behandling

Det er vigtig med aflastning af foden både ved daglig aktivitet og udøvelse af sport. Derudover er det vigtigt at anskaffe kvalitetssko med godt fleksibelt underlag  for at aflaste fodens svangbue. Hvis årsagen til hælsporen er anatomisk afvigelse som platfod, må man i samarbejde med en fodterapeut få udarbejdet et passende sko indlæg. I mere komplicerede tilfælde vil vi anbefale patienten at henvende sig til en speciallæge. En korrekt behandling af platfod er vigtig, hvis man skal undgå fremtidige dysfunktioner i bl.a. knæ og hofte regioner.

 

Udover aflastning, har chokbølgeterapi vist sig at være en yders effektiv behandling af hælspore med en succesrate på over 85 % (jf. reference)

 • Skulderled

Der er mange sener, der træder ind i skulderleddet. De kan blive forkalket og betændte. Der ligger slimsække under kravebenet over skulderen (en slags pude der ligger mellem knoglerne) – disse slimsække kan også blive betændte – det kaldes bursitis. På grund af smerter bliver mobiliteten af skulderen stærk nedsat.

 

Chokbølgeterapi er en effektiv behandling mod betændelse i skulderleddets sener og slimsække med en succesrate på over 80 % (jf. reference)

Frossen skulder anatomi
 • Muskler i nakke og mellem skulderbladene

Nakkesmerter som følge af myoser stammer fra spænding i musklerne, der hæfter sig på underkanten af baghovedet og løber nedad og hæfter sig på ydersiden af skulderbladene.

Chokbølgeterapi kan være yderst effektiv til at løsne spændinger i muskler med en succesrate på over 80 % (jf. reference)

Ømme muskler i ryg og nakke
 • Akillessenebetændelse

Betændelse i akillessenen kan opstå som følge af belastning af lægmusklen og tilhørende sene, der hæfter på bagkanten af hælen. Tilstanden opstår bl.a. ved overbelastning af musklen, fald, traume eller slag. Det ses ofte ved overdreven løbetræning. Behandling med chokbølgeterapi har en succesrate på over 80 % (jf. reference).

Akillessene anatomi
 • Springerknæ - Patellar tendonitis

Springerknæ er en tilstand, hvor knæskalssenen, der kommer fra lårmusklen, bliver overbelastet og irriteret, hvilket giver smerter. Det ses ofte hos idrætsudøvere, der springer meget som f.eks.volleyball-, basketball- og håndboldspillere

 

Primær behandling er aflastning, men chokbølgeterapi er et godt supplement med en succesrate på over 85 % (jf. reference).
 

Tapening med kinesiologisk tape kan også beskytte knæet under ophelingsfasen.

Knæ anatomi
Anatomi af overblastet sene i knæ

Kildereference for succesrater for behandling med chokbølgeterapi:

 1. Hælspore – over 85 %

 2. Achillesseneproblemer – over 80 %

 3. Tennisalbue – over 60 %

 4. Kalkskuldre – forkalkninger i musklerne og slimsækken i skulderen – over 80 %

 5. Kroniske sene-/muskelskader, løberknæ og springerknæ ca. 85 %

 

https://cph-privathospital.dk/specialer/sportsskader/chockboelgeterapi/

Reference chok
bottom of page